Wprowadź numer artykułu, wybierz ilość i włóż do koszyka:
Importuj numery artykułów
-+
Ogrodnik z Austrii | STARKL E-SKLEP (https://www.starkl.pl/)

Czy wiesz, że lawenda również ma takie działanie?

Lawenda to piękny krzew dorastający do wysokości około 1 metra. Charakterystyczną cechą lawendy są jej fioletowe kwiaty, zebrane w długie paski i umieszczone na końcach pędów. Dobroczynne działanie lawendy znali już starożytni Grecy i do dziś z wielką popularnością z nich korzystamy. Lawenda znalazła zastosowanie w kosmetykach naturalnych, babcinych recepturach prozdrowotnych, ale także w gastronomii. Główną pożyteczną częścią lawendy są jej fioletowo-niebieskie kwiaty, które mają intensywny zapach. Jednak musimy również zwrócić uwagę na odmianę lawendy, ponieważ intensywność zapachu i kolor zmienia się wraz z odmianą.

 

Na zbieranie lawendy wpływa głównie intensywność i stężenie olejków eterycznych, które znajdują się w kwiatostanach tego zioła. W zależności od rodzaju lawendy zbieramy ją w okresie od czerwca do lipca - każda odmiana kwitnie inaczej z różnicą kilku dni do tygodni. Lawendę zbieramy, gdy całe ucho kwitnie, ale stopniowo kwitną dolne kwiaty - wtedy zawiera najwięcej olejków eterycznych. Skupiamy się również na zbieraniu lawendy w godzinach popołudniowych, w ciepłe dni, kiedy stężenie olejków eterycznych w lawendzie wzrasta.

 

Do zbierania lawendy możemy wykorzystać własne zasoby, więc musimy nauczyć się uprawiać lawendę lub odwiedzać pola lawendy w celu jej zbierania.

 

Lawenda i jej wpływ na organizm
Wpływ lawendy na organizm można monitorować głównie poprzez bezpośrednią aplikację na skórę. Najczęstszym wyborem jest zastosowanie olejku lawendowego, którego jednak nie stosuje się na otwarte rany. Łagodzi natomiast skórę atopową, podrażnienia, oparzenia, egzemę czy trądzik różowaty. Polecamy zakup ekologicznego olejku lawendowego bez dodanych substancji.

 

Lawenda znana jest z uspokajającego działania na ludzki organizm. Często dodaje się go do małych poduszek wypełnionych lawendą, aby zapewnić efektywny sen, zwłaszcza, że ​​lawenda obniża ciśnienie krwi. Należy również zauważyć, że stosowanie lawendy jest nieodpowiednie dla osób z długotrwałym niskim ciśnieniem krwi lub konieczna jest konsultacja z lekarzem.

 

Lawenda i jej zastosowanie w domu i gastronomii
Lawenda może być również z powodzeniem stosowana w domu, zwłaszcza gdy wachlujesz zapach, który wywołuje uczucie spokoju i odprężenia. Wystarczy zwilżyć mniejszy tampon do makijażu olejkiem lawendowym lub lawendowym tonikiem przed odkurzaniem. Odkurz ten wacik, a ciepło wewnątrz odkurzacza, a także cyrkulacja powietrza, przyjemnie zautomatyzują przestrzeń. Ten sam trik dotyczy pielęgnacji wnętrza samochodu - upuść kilka kropel skoncentrowanego zapachu lawendy na macie w samochodzie lub na wysuszonym drzewie (odświeżacz powietrza).

 

W gastronomii używa się głównie kwiatów lawendy, chociaż jej liście można wykorzystać jako element sałatki. Dozujemy jednak w mniejszych ilościach i możemy łączyć lawendę z bazylią lub rozmarynem. Kwiaty lawendy nadają się również jako dekoracja do deserów lub jako aromat do letnich drinków i napojów. Zimą z suszonych kwiatów możemy przygotować herbatę lawendową.